Sverigedemokraternas historia

Sverigedemokraternas historia 1988-2014 – eller rasismen, hatet och våldet som Sverigedemokraterna vill att vi skall glömma.

Sverigedemokraterna grundas
1988. Efter en längre tid av interna stridigheter inom Sverigepartiet bestämmer några av de gamla grundarna att starta ett nytt parti. 1988 grundas Sverigedemokraterna. Bland grundarna finner vi personer med en diger bakgrund inom den så kallade nationella rörelsen. I den första styrelsen sitter personer som började sin politiska karriär antingen som skinnskallar eller inom nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet eller fascistiska Nysvenska rörelsen. I de lokalavdelningar som bildas första året, blir det nazistiska arvet tydligt. I Sverigedemokraternas styrelse i Malmö hittar vi såväl en före detta Waffen-frivillig som aktivister från Nordiska rikspartiet och andra nazistiska organisationer.

Internationella kontakter
1989. Partiet är fortfarande extremt litet och söker stöd från utlandet. I Sverigedemokraternas medlemsbulletin publiceras adresser till diverse internationella tidningar och partier som man uppmuntrar medlemmar att ta kontakt med. Flera av dessa är nazistiska eller djupt rasistiska. Exempel är: Nationaldemokratische Partei Deutschland, ett nazistiskt tyskt parti, National association for the Advancement of White People, en rasistisk amerikansk organisation som grundades av den före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke, Nation Europa, nazistisk tidning som kommit ut sedan 50-talet och Nouvelleécole, en tidning som förespråkar rasbiologi. Vid sidan av detta rekommenderades även kontakt med apartheid förespråkande partier och tidningar i Sydafrika.

Dömd partiledare med nazistbakgrund
1990. Efter att partiet har haft talespersoner väljs till sist en partiledare. Valet faller på Anders Klarström från Göteborg. Han har en viss politisk erfarenhet då han under 80-talet var aktiv inom det nazistiska Nordiska rikspartiet. Under sin aktiva tid inom nazistpartiet dömdes han för att ha mordhotat nöjesprofilen Hagge Geigert. Anders Klarström fortsatte som partiledare för Sverigedemokraterna fram till 1995 då Mikael Jansson tog över rodret.

Första mandaten
1991. Sverigedemokraterna vinner sina två första kommunala mandat, ett i Dals-Ed och ett i Höör. I Höör tar Tina Hallgren Bengtsson platsen som fullmäktigeledamot. En plats hon har kvar tills hon vänder partiet ryggen för att aktivera sig inom Nationalsocialistisk front.

Anordnar en vit makt-spelning
1991. Den 30 november anordnar Sverigedemokraterna en stor demonstration i Stockholm. Merparten av deltagarna består av skinnskallar och på kvällen anordnar Sverigedemokraterna en spelning med vit makt-bandet Vit Aggression. På scenen står Anders Klarström och välkomnar alla och håller ett tal. I talet säger han att ZOG har mördat en patriot. ZOG står för ”Zionist Occupation Government”, på svenska ”Sionistisk ockupationsregering”. Bland nazister är den ett vanligt namn på en konspirationsteori om att landets regering är kontrollerad av judar som vill styra hela världen.

Hakkorsprydda demonstrationer
1992. I 1992 års 30-novembermarsch till minne av Karl XII deltog flera maskerade, uniformerade och hakkorsprydda nazister från Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Dessa agerade som livvakter när partiledaren Anders Klarström lade ned en krans vid Karl XII statyn i Kungsträdgården i Stockholm. När Sverigedemokraterna själva skriver om Karl XII-firandet i decembers internbulletin handlar det inte om att partiet låtit nazister delta istället för att avvisa dem, utan istället beklagar sig skribenten att ”en grupp personer med VAM och hakkorsflaggor agerade linslusar åt pressen och därmed hjälpte dem i sitt smutsiga arbete”.

Annonser för vit makt-musik
1992. I partiets internbulletin för december 1992 annonserar vit makt-företaget Svea Musik att de har det engelska nazistbandets Skrewdrivers nya 18-låtars live CD Live and Kicking för 139 kronor. Bland låtarna finns Europe Awake, Johnny Joined the Klan, Blood and Honour, White Power och Hail the New Dawn. Att företaget annonserar i internbulletinen är ingen slump. Personen bakom Svea Musik, Tomas Lindquist, var medlem i partistyrelsen mellan åren 1991-1993. Vit makt-bolaget delade postadress med Sverigedemokraterna i Södertälje.

Hånar flyktingar
1993. Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, ger ut första numret av Ung Front som bland annat innehåller Nidvisa om flyktingar.

Jag är flykting jag och jag har det så bra
jag ligger på soffan vareviga dag.
Till Sverige jag kommit och här kan ni tro
här borde varenda människa bo.

Jag bor på hotell; får pengar och mat
jag kan hela tiden bara va lat.
För svensken han kämpar; jobbar och gnor;
jag tror bestämt jag tar hit min bror.

Ibland/vissa dagar till skola jag går;
Där får jag studera mitt modersmål.
jag snor ibland någon liten pryl
men för det mesta vi lär oss ropa
Asyl.

Greps med handgranat i Kungsträdgården
1993. När Gudrun Schyman skulle hålla förstamajtal i Kungsträdgården i Stockholm fattade polisen misstankar mot tre skinnskallar i militärbyxor som rotade i en väska. Vid kroppsvisitationen visade det sig att de bar med sig en skarpladdad handgranat. Bland de tre fanns ordföranden för ungdomsförbundet Robert Vesterlund och Niklas Irberger, tidigare styrelseledamot i Sverigedemokraterna. Irberger dömdes till fängelse i ett år för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och olaga vapeninnehav.

Begränsning av utomnordisk adoption
1994. 1994 antar Sverigedemokraterna ett nytt partiprogram. Enligt programmet vill SD lägga ned invandrarverket och stoppa all invandring från etniskt avlägsna kulturer. Alla som kommit efter 1970 ska återvända till sina respektive länder, oavsett om de blivit svenska medborgare eller inte. Aborträttigheterna ska begränsas kraftigt, i princip ska abort endast få ske efter våldtäkt eller om det finns medicinska skäl. Ett barn ska vara välkommet och ett resultat av ett fast förhållande mellan en man och en kvinna. Möjligheterna att adoptera svenska barn ska öka medan möjligheten att adoptera utomnordiska barn skall begränsas.

Muslimer skall packa väskan
1994. I SD-kuriren nummer 23 skriver man om planerna på en moské vid Medborgarplatsen i Stockholm. Med anledning av ett uttalande från Mahmoud Aldebe om att det behöver byggas moskéer på flera platser i landet , tycker inte SD att han ska oroa sig för det: ”Med det gäng landsförrädare som styr Sverige och det bekväma, lata och fega folk som svenskarna utgör kommer vem som helst att kunna göra vad de vill i detta land i framtiden. Om inte vi nationalister får ta över vill säga. Då kan varenda muslim packa sin väska och resa hem. Religionsfrihet skall vi ha, för svenskarna vill säga, men inte för varenda en, som kan tänkas vilja komma hit och inkräkta på vår frihet”.

Religionsfrihet endast för svenskar
1995. Sverigedemokrat uttalar sig på torgmöte i Borlänge angående ett planerat moskébygge: ”Som alla vet vill muslimerna här i Dalarna bygga en moské i centrala Borlänge. Det vill säga personer som överhuvudtaget inte ska befinna sig i landet ska få bygga för dem en helig boning. Vi sverigedemokrater är ju som ett demokratiskt parti naturligtvis för religionsfrihet men i Sverige gäller religionsfriheten bara för svenskar och ingen ska någonsin försöka inbilla sig att det är för några svenskar denna moskén ska byggas. Nej det är faktiskt personer som överhuvudtaget inte ska befinna sig här, även om flera stycken av dem så kallade kulturberikande muslimerna har förlänats svenskt medborgarskap av mer eller mindre galna makthavare.”

”Det här är vårt land”
1995. I SD-bulletinen november 1995 publicerar SD ett svar på ett inlägg som Kurdo Baksi gjort på Dagens Nyheter den 20 september där han enligt SD ondgjort sig över ”hur illa de (invandrarna) behandlas av det Svenska samhället”. Sverigedemokraterna kallar Baksi för en främling, och skriver: ”Man kan inte byta nationalitet, Kurdo Baksi. Inse att ni inte är och kommer aldrig att bli svenskar, lika lite som vi kan bli chilenare eller bolivianer bara för den händelse att vi eventuellt skulle bo i dessa länder några år. Nationalitet är medfött och har att göra med gemensamt språk, kultur och historia. Ni främlingar, har inte ett dugg med vår historia att göra. Folk och land hör nära samman. Vi Svenskar har sedan urminnes tider bebott detta land. Det är vårt och ingen annans. Ni har era länder, det är era platser här på jorden. Det här är vårt land, och det handlar inte om ”desillusionerade” svenskar som vill hitta ”syndabockar för sina personliga misslyckanden” när ni föraktfullt talar om svenskarna, vårt enda brott är att vi vill ha ett eget land, och det är tydligen så fruktansvärt hemskt!”

Bokbål på nazistläger
1996. Anders Westergren, än idag ordförande för Sverigedemokraternas lokalavdelning i skånska Höör, arrenderade sommaren 1996 ut mark till Nationalsocialistisk fronts sommarläge, där även utländska nazister deltog. Lägret ordnades av nyblivne Nationalsocialistisk front-medlemmen Jan Bengtsson som året innan hade suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse. På lägret anordnades ett bokbål, och på en film från lägret kan man se hans fru Tina Hallgren Bengtsson, som fortfarande var med i Sverigedemokraterna, där hon var viceordförande 1993-1995. Hon gör hitlerhälsning och säger i sitt tal: ”Vi kan med gott samvete föra kampen mot mänsklighetens gift: marxister, liberaler och framför allt den sionistiska opinionsmakten. Som den ohyra de är ska de krossas som löss!” Jan Bengtsson kom senare tillbaka till Sverigedemokraterna och var 2013 styrelseledamot i Höör.

Attackerade frilansfilmare
1996. Lars Emanuelsson, som ett halvår tidigare valts till partiorganisatör, dömdes i september 1996 av Norrköpings tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter för att ha överfallit en frilansfilmare utanför SD:s årsstämma 4 mars 1995. Filmaren hade kommit till det icke utannonserade årsmötet tillsammans med två journalister. Utanför lokalen filmade han deltagare och deras bilar. Tillsammans med ett tiotal andra mötesdeltagare gick Emanuelsson fram till fotografen och ryckte till sig kameran. Han lyckades inte själv ta ut filmen, men fick hjälp med det. Han tog sedan en annan inspelad film ur fotografens väska. Sedan krävde han att fotografen skulle legitimera sig och när han vägrade tryckte Emanuelsson ner honom på en bänk och pressade sin underarm mot hans hals. Filmaren lämnade då över sitt ID-kort och släpptes. Han fick sedan tillbaka legitimationen och kameran. Tingsrättens dom för olaga tvång, stöld och egenmäktigt förfarande fastställdes av hovrätten.

Partiorganisatör dömdes för utpressning
1997. Lars Emanuelsson, då fortfarande SD:s partiorganisatör, dömdes i september 1997 till fyra månaders fängelse för utpressning. Kassören i styrelsen Henrik Enmark fick tre månaders fängelse för samma brott. Upprinnelsen var en dispyt mellan partiet centralt och lokalavdelningen i Ekerö utanför Stockholm. Den slutade med att Emanuelsson och Enmark med hot, våld och ett basebollträ tvingade in Freddy Fjällklint från lokalavdelningen på Ekerö i en bil och fick honom att skriva på ett skuldbrev och sätta in 10.000 kr av det lokala partistödet på riksorganisationens konto. Domen fastställdes av hovrätten. Partiordföranden Mikael Jansson kommenterade åtalet: ”Det här är en skitsak som inte ska behöva påverka Lasses politiska framtid.”

Högerextremt nätverk
1997. På Karl XII:s dödsdag 1997 hyllade Sverigedemokraternas ordförande Mikael Jansson i sitt tal Euro Nat – det europeiska högerextrema ”nationaldemokratiska” nätverket. När partiet året därpå publicerade på sin hemsida vilka andra partier som ingick framgick det att sällskapet knappast var rumsrent. Vid sidan av de stora, Front National, Vlams Blok och Movimento Sociale Italiano, fanns några av Europas mest bisarra små rasistpartier. Sverigedemokraterna började så småningom hävda att den hyllade organisationen inte existerade och lämnade den efter knappt två år.

Kontakter med Front National
1998. Mikael Jansson träffar den europeiske extremhögerns stora stjärna Jean-Marie Le Pen, partiledare för franska Front National. Det är andra året i rad som representanter från Sverigedemokraterna inbjuds till Front Nationals festival Bleu-Blanc-Rouge och SD-kuriren publicerar bilder av Jansson tillsammans med den storslaget leende Le Pen. I en senare intern konflikt inom Front National stödde Jansson och Johan Rinderheim Le Pen, kanske som ett slags tack för hjälpen.

Får franskt stöd
1998. Till valet 1998 har franska Front National bekostat och tryckt Sverigedemokraternas valbroschyr, en 24-sidig produkt i 250.000 exemplar. Sverigedemokraterna bedöms vara intresserat av att försöka bli ett svenskt Front National. Och på sidan 19 i den nya valbroschyren som distribueras stoltserar Sverigedemokraternas ordförande Mikael Jansson på bild med Le Pen, det tyska partiet Republikanernas grundare Franz Schönhuber och företrädare för det högerextremistiska Vlaams Blok från Belgien.

Före detta Waffen SS-soldat gästar partiet
1999. Kontakterna med det högerpopulistiska nationalistiska tyska partiet Republikanerna fortsätter. Grundaren den gamle frivillige Waffen-SS soldaten Franz Schönhuber var 1999 gäst vid ett SD-valmöte tillsammans med Yvan Blot, en av Front Nationals ideologer. Schönhuber gästade Sverige redan på Anders Klarströms tid som SD-ledare.

Populariserar partiprogrammet
1999. På ett extra årsmöte i januari 1999 såg Sverigedemokraterna över sitt partiprogram. Partiet avskaffade krav på att förstatliga bankväsendet, strök krav på dödsstraff och tog bort den så kallade 70-regeln. Den innebar att alla som kommit till Sverige efter 1970 skulle sparkas ut. Det var punkter som ”avhållit många goda krafter från att gå med i Sverigedemokraterna”, förklarade i efterhand Johan Rinderheim, som då var SD:s huvudkandidat i Europavalet men som nu har lämnat partiet. Han tog åt sig äran för ändringarna. ”Det fanns fortfarande en del märkliga inslag i partiprogrammet men i stora drag blev det ett betydligt mer säljbart program som årsmötet röstade fram.”

Deltar på Front Nationals förstamajdemonstration
2000. 1 maj deltog en hel delegation från Sverigedemokraterna på Front Nationals förstamajdemonstration i Paris. Trots att partiledaren Jean-Marie Le Pen tidigare dömts för att ha förringat Förintelsen så berättade Björn Söder och Mikael Jansson i ett utskick från riksstyrelsen stolt att partiets närvaro fick stor medial uppmärksamhet i flera internationella medier.

”Svenska muslimer – en motsägelse”
2000. I en artikel i december konstaterade Mattias Karlsson i Sverigedemokraternas ungdomsförbunds tidning Demokraten, att det är omöjligt att integrera eller assimilera muslimer. Svenska muslimer, det är i sig en motsägelse, menade Karlsson. Inte ens religionsfriheten bör gälla islam resonerade han, eftersom islam stör samhällets lugn. Artikeln avslutas: ”Någon gång måste vi säga ‘hit men inte längre’. Jag föreslår att vi gör det nu”.

”Extremister” välkomnades
2001. Sommaren 2001 uteslöts två ledande Sverigedemokrater ur partiet efter en intensiv intern maktstrid. Tor Paulsson, med sin bas i Haninge, söder om Stockholm, hade i hemlighet konspirerat för att ta makten i partiet. När planen avslöjades kastades Paulsson och hans kumpan Anders Steen ut ur partiet. I augusti samma år bildade de Nationaldemokraterna tillsammans med en stor grupp sverigedemokrater som stöttat Paulssons uppror mot partiledningen. Enligt Sverigedemokraterna var 2001 året då partiet ”på allvar gjorde upp med extremistiska tendenser”. Men bara några år senare välkomnades besvikna före detta nationaldemokrater tillbaka till partiet. 2004 bytte Norrtäljeavdelningen sida och anslöt till Sverigedemokraterna. Samma år hade de arrangerat en fest med vit makt-band på scenen. En av gästerna var ledaren för terrorvurmande Blood & Honours Stockholmsavdelning. Vid ett extra insatt årsmöte i Göteborgsdistriktet hösten 2004 valdes flera tidigare nationaldemokrater, och en tidigare känd aktivist i nazistiska Nordiska rikspartiet, in i styrelsen, inför ögonen på partiledaren Mikael Jansson.

Björn Söder glädjs när ökänd nazist ansluter till partiet
2002. Efter partisplittringen 2001 blev Sverigedemokraterna och utbrytarna Nationaldemokraterna, ND, bittra rivaler. Rykten om hur ND utvecklades blev ett ständigt återkommande samtalsämne i SD-leden. Den 26 september 2002 meddelade Björn Söder via mejl sin partistyrelse den glada nyheten att Karl-Erik Nilsson, som tidigare varit aktiv inom flera nazistiska och fascistiska organisationer, anslutit sig till partiet. Nilsson hade tidigare varit kontaktperson för den nazistiska organisationen Frisinnade unionspartiet, från början av 1960-talet. På grund av sitt nazistiska engagemang blev han utesluten ur Sveriges pensionärers intresseparti. Men i Sverigedemokraterna var han välkommen: ”ND:s affischnamn, Karl-Erik Nilsson i Sjöbo, har den 20 september betalat in medlemsavgift till SD. Dessutom har han blivit prenumerant på SD-kuriren. Att han är enskild medlem är det väl ingen som har något emot? Kul i alla fall att ND rasar samman. Synd bara att man inte kan gå ut med det”, skrev Björn Söder.

Jonas Åkerlund vill kasta ut en halv miljon ”parasiter”
2002. I början av 2000-talet deltog Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund, då partiets förste namn i valet till Stockholms kommunfullmäktige, i Sverigedemokraternas närradiosändningar under namnet ”Viktor”. Den 2 februari föreslog han att barn som mobbar ska straffas genom att de, och deras familjer, skickas ”hem igen”. Den 3 augusti upprepade han en kalkyl han presenterat i en tidigare sändning: ”Skulle vi återsända 500.000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år”.

Rasistiskt utfall i lokalradio
2003. Den 5 november 2003 ringde SD-politikern Björn Lennartsson i Askersund till Sveriges Radio i Örebro och lämnade ett meddelande. Lennartsson hade retat upp sig på en jingel och krävde att den skulle stoppas: ”Sluta spela den förbannade blånegern, förbannade negerjävlar som håller på å rapar å bölar som ena jävla kalvar. Kan du inte sluta med de där förbannade tramset.” Lennartsson uteslöts inte ur partiet. Men när han kort därefter skrev en insändare i Nerikes Allhanda med nedsättande tillmälen mot tidningens personal krävde ledande sverigedemokrater hans avgång. Lennartsson föregick uteslutningsärendet och lämnade partiet. Efteråt förklarade partiledaren Mikael Jansson sin syn på saken: ”Han har valt ett underifrånperspektiv som jag inte alls tror är lyckat. Men jag tror inte Lennartsson är extrem på något vis och insändaren var ju inte extrem men den var skriven på ett sätt som garanterat inte gynnar oss.”

SD-kandidat i attack mot antirasister
2003. Den 22 mars kontrollerade polisen ett nazistgäng i samband med en attack mot antirasister i Helsingborg. Polisen hade kallats till platsen efter att antirasistiska demonstranter fått stenar och flaskor kastade mot sig. När polisen anlände flydde gänget. När de till slut hanns ikapp hittade polisen en påse tomglas som ingen i gänget ville kännas vid. Totalt kontrollerade polisen 15 personer. Bland dem fanns en lokal ledare för Nationalsocialistisk front, och tioendenamnet på Sverigedemokraternas lista i kommunvalet året innan, som senare medgav att det hade kastats flaskor. Expo kunde våren 2003 avslöja att samma Sverigedemokrat, mitt i brinnande valrörelse fångats på bild tillsammans med två heilande kamrater på fest.

Discoteksbrand ses som invandringskostnad
2004. Sverigedemokraterna hade valt Jan Milld till ny partisekreterare. Milld var en känd skribent i högerextrema kretsar och låg bland annat bakom föreningen Blågula frågor. I partiets tidning SD-kuriren där den numera riksdagsledamoten Richard Jomshof var chefredaktör och ansvarig utgivare skrev Milld krönikor under en alldeles egen spalt med vinjetten ”Millt sagt”. I en längre artikel redogjorde den dåvarande partisekreteraren för saker som han tyckte borde tas med som ”invandringens kostnader”. Bakgrunden var att Milld tidigare skrivit en artikel om boken ”Mångkultur eller välfärd?” av Lars Jansson. Milld ville motbevisa dem som kritiserat boken och påvisa att det minsann fanns betydligt fler saker som borde räknas med under ”invandringens kostnader”. Partisekreteraren nämnde bland annat följande: ”Kamp mot vägglöss”, ”Discoteksbranden i Göteborg”, ”Minskad turism”, ”Trafikolyckor”, ”Fotbollsdomare som misshandlas”, ”TBC-bekämpning” och ”Nya mödomshinnor”.

Partiet sponsras av antisemit
2004. Inför Europaparlamentsvalet hörde belgaren Bernad Mengal av sig till partiet och ville sponsra ett postutskick av flygblad. I utbyte skulle belgaren själv få medverka med namn och bild i flygbladet. Mengal var inte okänd för delar av partiledningen. Några år tidigare hade han deltagit på ett sommarläger med ungdomsförbundet. På en bild som är publicerad i den tidigare ungdomsförbundsorföranden Jimmy Windeskogs självbiografi poserar Mengal tillsammans med bland andra den nuvarande arbetsmarknadspolitiska taleperson Mattias Karlsson, som 2004 satt i partistyrelsen. Donationen kom till allmänhetens kännedom, liksom det faktum att Bernard Mengal var en ökänd antisemit, listad av Stephen Roths institutet i Tel Aviv. Trots det tog Sverigedemokraterna emot pengarna. Partiet har senare hävdat att de inte kände till vem belgaren var.

Kuppförsök mot Skattebetalarnas förening
2005. Högerextremisten och mångmiljonären Carl Lundström hade tillsammans med likasinnade planer på att kuppa Skattebetalarnas förenings årsmöte. Till sin hjälp tog Lundström flera ledande sverigedemokrater. I en mejlväxling mellan sverigedemokrater, som Expo tog del av, skrev den dåvarande partistyrelseledamoten Kenneth Sandberg bland annat att den välbärgade föreningen skulle förvandlas till ”ett nyttigt medel för vår kamp”. I en mejlväxling mellan Sandberg och Lundström framgick att Sverigedemokraternas medlemmar på lokala årsmöten skulle informeras om planerna på att ta över föreningen och att de skulle uppmanas att ansluta sig. Expo avslöjade emellertid planerna. Väl på Skattebetalarnas årsmöte deklarerade sverigedemokrater som den dåvarande partiledaren Mikael Jansson upp, men också Nationaldemokraternas dåvarande ordförande Tomas Johansson och den blivande SD-ledaren Jimmie Åkesson. Kuppen misslyckades och Sverigedemokraterna fick inga pengar.

Antar ett punktprogram över invandringspolitiken
2005. På Sverigedemokraternas riksårsmöte valdes Jimmie Åkesson till ny partiledare efter att ha utmanat den sittande partiledaren Mikael Jansson. På samma möte antog partiet ett så kallat 33-punktsprogram som sammanfattade partiets invandringspolitik. Författare var Jan Milld, som året innan hade blivit partisekreterare och var en flitigt anlitad skribent i partiets tidning SD-kuriren. I 33-punktsprogrammet föreslog partiet bland annat att Sverige skulle säga upp New York-protokollet från 1967. Det skulle innebära att Sverige endast skulle ta emot flyktingar från Europa, att asylsökande inte får möjligheten att lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd, att invandrare fråntas möjlighet till reguljärt arbete före uppehållstillståndet samt att Sverige skulle bli mer restriktivt med att utfärda nya pass till personer som blivit av med tidigare utfärdat dokument.

Invald i fullmäktige mot sin vilja
2006. Magnus Nehag hade valt att lämna Sverigedemokraterna. Han hade under våren 2006 insett att hans värderingar inte stämde överens med partiets politik. Detta hade han också meddelat partiet. Ändå satte SD i Landskrona upp honom som en av partiets kandidater i kommunvalet. När Nehag meddelade partiet att han inte ville kandidera hävdade Sverigedemokraternas dåvarande lokala ordförande att det inte gick att ändra. ”Det var för sent att trycka nya valsedlar vid den tidpunkten som han anmälde detta. Man undertecknar när man skriver på vandelsförsäkran att vi får lov att använda deras namn som kandidatnamn”, menade den lokale SD-ledaren Thord Lindblom till Expo. Ett påstående som inte stämde. Det finns nämligen inget sista datum för partier att trycka nya valsedlar. I kommunvalet 2006 i Landskrona gjorde SD ett succéval och partiet fick hela 22 procent vilket resulterade i 12 kommunala mandat. Nehag valdes således in som ersättare i kommunfullmäktige – mot sin vilja.

Tipsade om nazistlitteratur
2006. I valet 2006 valdes Erik Hellsborn in i kommunfullmäktige i Varberg för Sverigedemokraterna. Samma år tipsade han på sin blogg om boken ”Vedergällning” som en av sina favoritböcker. Boken som gavs ut av ett nazistiskt förlag handlar om hur en svensk man avrättar invandrare, mördar en judisk mediefamilj och slutligen avrättar statsministern, som i boken heter Göran Påhlsson. När Expo frågade Hellsborn om den tipsade boken förklarade han att boken innehöll en intressant framtidsversion och att den var underhållande. Samma sverigedemokrat hävdade efter Anders Behring Breiviks massaker och terrordåd i Oslo att det var mångkulturen som skapat mördaren.

Attack mot ”sexuella avarter”
2007. ”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ”normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.” Björn Söder om homosexualitet i ett blogginlägg om Pridefestivalen.

Gav nazister ekonomiskt stöd
2008. I en gemensam granskning av Expo och Expressen avslöjades att en rad företrädare för Sverigedemokraterna de senaste två åren på olika sätt stöttat och donerat pengar till militanta nazistgrupper. Bland annat hade Göran Lagrot, partiets ersättare i Göteborg, vid 21 tillfällen betalat in pengar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. En annan som valde att stödja naziströrelsen var Jan Kassberg, partiets företrädare och nämndeman i Gävle, som vid två tillfällen donerat pengar till det nazistiska och våldsförhärligande nätverket Info-14. Också Karin Svensson, kommunfullmäktigeledamot i Orsa, hade 2006 köpt material från Nationalsocialistisk front.

Blivande riksdagsledamöter döms för förtal
2008. Carina Herrstedt, då lokalpolitiker och sedermera riksdagspolitiker och partiets andre vice ordförande, döms tillsammans med sin sambo Stefan Olsson för förtal, efter att i ett blogginlägg i september 2007 ha anklagat en aktiv person i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund för att ha deltagit i en attack mot sverigedemokrater i Eslöv 2006. Året därpå dömdes de återigen för att ha anklagat samma person för att i samband med ett sverigedemokratiskt möte i Malmö ha våldfört sig på en politisk motståndare och sedan gripits av polis. En annan sverigedemokrat som spred vidare den senare anklagelsen på sin blogg var Thoralf Alfsson, också han senare riksdagspolitiker och rikskänd för att mobilisera ”fotsoldater” via sin blogg. För sin artikel 2008, där samme person utpekades som vänsterextremist och kriminell, dömdes Thoralf Alfsson för förtal.

Konspirationsteorier om muslimer
2009. En av partiets mest profilerade politiker, Kent Ekeroth, startar tillsammans med sin tvillingbror Ted Ekeroth Anti-islamiseringsfonden för att samla in pengar mot ”islamiseringen” av Sverige. I sitt tal under Sverigedemokraternas Landsdagar 2009 skrädde Kent Ekeroth inte orden kring den upplevda problembilden och kring det han kallade den allra viktigaste politiska frågan: ”Varje civilisation kommer förr eller senare till ett vägskäl, och i det vägskälet så går man antingen under i krig eller i en stilla suck, eller så kämpar man för sin egen överlevnad…” Samma år bjöd han även in den brittiske extremisten Alan Lake på ett möte arrangerat av anti-islamiseringsfonden. Alan Lake uppmanade mötedeltagarna att sluta allianser med fotbollshuliganer. Den antimuslimska retoriken präglade partiets uttalanden under året, bland annat i partiets tidning SD-kuriren där Richard Jomshof beskrev islam som en ideologi och ett ökat antal muslimer i Europa som det värsta hotet någonsin: ”långt värre än tidigare hot från nazismen och kommunismen”. Det följdes upp med en debattartikel av Jimmie Åkesson i Aftonbladet som förklarade partiets hållning till islam: ”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget”.

Nazistisk allsång med ledande sverigedemokrater
2009. Sveriges radios granskande program Kaliber lät en reporter wallraffa och gå med i partiet för att ta del av vad som sades bakom stända dörrar. Det visade sig låta annorlunda än vad det lät utåt. Mest uppmärksammat blev en färjeresa till Tallin, anordnad av ungdomsförbundet, med bland andra förbundets dåvarande ordförande Erik Almqvist, vice ordförande William Petzäll, partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder. Kaliber kunde avslöja att ledande sverigedemokrater tillsammans på sin fritid sjöng nazistisk vit makt-musik och drog rasistiska skämt för varandra.

Provoceras av tal om människors lika värde
2010. Vid Riksmötets öppnande den 5 oktober 2010 höll biskopen Eva Brunne en predikan som handlade om människors lika värde. I talet berörde hon de protester som nyligen hade hållits mot rasism och underströk att rasismen säger att människor inte har samma rättigheter bara för att de är födda i olika länder. Hon sa att det inte var värdigt en demokrati att göra skillnad på folk och folk. Sverigedemokraternas nyvalda riksdagsledamöter tog detta som en provokation och en attack på deras politik och valde där och då att resa sig upp i Storkyrkan och demonstrativt marschera ut – tåget leddes av Jimmie Åkesson iförd svensk folkdräkt.

Vit makt-kopplingar i var åttonde kommun
2010. Inför valet 2010 granskade Expo Sverigedemokraternas kandidater och fann att 45 av dem hade kopplingar till vit makt-miljön. Sammanställningen visade att kopplingen fanns i 28 av de 233 kommunerna som partiet ställde upp i. Bland skaran fanns personer som förnekat Förintelsen, som skrivit under mejl med nazistiska hälsningar och som hade donerat pengar till nazistiska organisationer.

Nämndeman fick stanna trots antisemitism
2011. Det var 2009 som sverigedemokraten och nämndemannen i Värmlands tingsrätt, Erik T Johansson, skickade antisemitiska mejl till en partikollega. I mejlen länkade han till grovt antisemitiska sajter på internet där det till exempel står ”Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna”. Johansson skriver i mejlet med hänvisning till de antisemitiska hemsidorna: ”Ingen rök utan eld” och ”Vi vet också att det är segrarna som skriver historien därför måste också den officiella sanningen och påståenden tas med en stor nypa salt”. I ett annat mejl försäkrade han att han inte var någon ”judehatare” men att ”Dock är det ju så att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor, diskussionsforum och bloggar”. Ett uteslutningsärende startades och 2011 kom beslutet att partiets medlemsutskott lät honom vara kvar i partiet.

Antimuslimskt terrordåd kopplas till muslimer
2011. När det först började rapporteras om explosioner i centrala Oslo juli 2011 var det många som spekulerade i motiv och gärningsmän. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund twittrade exempelvis ut: ”Nästa jävel som ojar sig om hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer att avföljas!”. Också partiets internationelle sekreterare och riksdagsledamot Kent Ekeroth twittrade insinuerande angående händelserna: ”Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?” och en stund senare ”Nej, jag kommer inte kalla er islamofober”. Det visade sig vara Anders Behring Breivik som låg bakom terrordåden. Han motsätter sig ”islamiseringen” av Europa.

Upprop mot moské
2012. Sverigedemokraterna i Östersund startade ett upprop mot ett moskébygge med följande motivering: ”Folkomröstning om nej till moskébygge i Östersund. Sverigedemokraterna är emot byggande av moské i Östersunds kommun, mycket beroende på muslimernas kvinnosyn, barnäktenskap, månggifte, halalslakt, hedersmord och stening.”

Antimuslimska konspirationsteorier
2012. Två dagar innan rättegången mot Anders Behring Breivik inleddes i Oslo publicerade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof blogginlägget ”Muslimer med mål att ta över Europa”. I det utmålar han islam som ett långt värre hot än nazism. ”För mig är det jag ser ingen större nyhet, men jag vet att det finns många som ännu inte förstår vilken fara islam(ismen) utgör för inte bara Västvärlden, utan för hela världen, ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism. Jag vet att det finns många som låter sig luras av medias och övriga partiers lögner om islam.”

Likställer islam med nazism och kommunism
2013. Inför den muslimska högtiden ramadan 2013 blossade en kort, men intensiv debatt upp om huruvida ramadan numera även var en svensk högtid. Detta fick riksdagsledamoten Richard Jomshof att reagera med följande uttalande på twitter: ”Nej, ramadan är ingen svensk tradition. Islams vanföreställningar har lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism.”

Fälls för hets mot folkgrupp
2013. Efter att läst en artikel om sexuellt våld på Tahrirtorget i Kairo så skrev Michael Hess, vice ordförande i SD Karlskrona, en kommentar som sedermera skulle få honom fälld för hets mot folkgrupp. Trots den fällande domen så stod partiet centralt och lokalt bakom uttalandet. Man menade att det var klumpigt formulerat, men sant: ”När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA-länder.” Kommentaren publicerades på Aftonbladet och Michael Hess egna Facebooksida den 9 juli 2013.

Oroas över ”befolkningsutbyte i Kalmar”
2014. I ett inlägg på riksdagsledamoten Thoralf Alfssons blogg den 7 maj 2014 så påstår han att det pågår ett befolkningsutbyte i Kalmars län genom bland annat barnafödande: ”Befolkningsutvecklingen i Kalmar län borde få alla att begrunda vad som pågår. Jag blir väldigt bekymrad och bodde jag i Högsby kommun skulle jag vara än mer bekymrad.” Inlägget fortsätter: ”Antalet personer med svensk bakgrund minskar alltså med drygt 11.000 personer eller med ca 1000 personer/år i Kalmar län. Samtidigt stiger antalet personer med utländsk bakgrund. År 2002 hade 23.256 personer utländsk bakgrund i Kalmar län och det har fram till 2013 stigit till 33.736 personer. Alltså det stiger med ca 1000 personer/år. Detta sker genom en stor inflyttning men även genom barnafödande. Det befolkningsutbyte som pågår i Kalmar län innebär att 1000 svenskar försvinner bort varje år och in kommer 1000 personer med utländsk bakgrund.”

Upprörs över biskops deltagande på Pride
2014. När Peter Bjellheim, ordföranden i SD Mölndal, läste att Göteborgs biskop, Peter Eckerdal, skulle delta i Pridefestivalen blev Bjellheim bokstavligen i eld och lågor: ”Må de kyrkliga potenterna som valde Per Eckerdal till biskop i Göteborg – om inte brinna i helvetet – så i alla fall stå där med skammens rodnad!? Jag är stolt säger Per Eckerdal. Per Eckerdal är en stolle säger jag”.

Skribent: Expo, Maria-Pia Cabero, Anders Dalsbro, Mikael Ekman, Henrik Johansson, David Lagerlöf, Daniel Poohl, Anna-Sofia Quensel och Fredrik Sidenbladh, Alexander Bengtsson.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s